tiistai 30. syyskuuta 2008

Miksei joku voisi jo holhota?

Turun yliopiston tutkimuksen mukaan suurella joukolla suomalaisista on kehnot tiedot poliittisesta ja yhteiskunnallisesta päätöksenteosta. Lähes kaksi kolmesta suomalaisesta ei osannut nimetä hallituspuolueita. 75 prosenttia ei tiedä, mitkä ovat eduskunnan tehtävät. Voimmeko enää puhua oikeasta kansanvaltaisesta järjestelmästä ja demokratiasta jos lukuihin on luottamista. Erityisesti nuorten tietämättömyys päätöksenteosta saa sydämen kylmenemään. Ammattioppilaitoksissa opiskelevat tuntuvat olevan aika lailla pihalla poliittisesta järjestelmästämme.

Minkälaista mahtaa olla peruskoulujen yhteiskuntaopin ja historian opetus? Miksei Suomen poliittisen järjestelmän, kansanedustuslaitoksen ja puolueiden historiasta opeteta perusteita? Minkälaisen porvarillisen piilo-opetussuunnitelman mukaista tämä on? SDP:n ihanteisiin on kuulunuut aina tasa-arvo kansalaisten kouluttamiseen ja sivistämineen. Tyhmistäminen ja populismi ei ole köyhän etu. Haloo opetusministeriö ja kouluhallitus!

Aikamme kaupallinen media pinnallistuu ja viihteellistyy. Pinta ja muoto ovat tulleet mainonnan kautta kuluttajille tärkeämmäksi kuin ristiriitainen substanssi, joka haastaa kysymään, epäilemään ja etsimään vastauksia. Siksi ”brändäys” mielikuvineen toimii ajassamme ja keskustelu tyrehtyy. Tämä on yhteiskunnallinen ongelma. Brändätään puhetta yhteisöllisyydestä, mutta ei olla valmiita yhteisvastuuseen, lainsäädännön kautta ihmisten käyttäytymisen ohjaamiseen. Ja mitäs muuta se onkaan kuin "hyysäämistä" ja "holhoamista". Kokoomuksen ja vihreiden vaalikampanjat ovat hyviä esimerkkeinä brändien aallonharjalla ratsastamisesta. Helsingissä voit myydä oikeistolaisen, rikkaita suosivan politiikan nokkelalla ”työväenpuolueen” imagolla tai maailmaa syleilevällä ”vihreydellä”. Minusta tämä ei ole hauskaa eikä kivaa jos ihmisten tasa-arvo eikä kestävämpi kehitys oikeasti meillä eikä globaalistikaan etene. Kokoomuksen "Tulkaa yhteen " puistattaa ylimielisyydellään.

Kuinka ohueksi, historiattomaksi politiikka ja poliittinen journalismi voivatkaan vielä tulla? Tässä typerehtimisessä ovat niin puolueet, koululaitos, kodit kuin mediakin osallisina. Poliittinen historia, Suomen historia on myös politiikkaa, ja puolueet osa sitä. Minkälainen demokratia Suomi on huomenna vailla kansanvaltaa?

Kiinnostavaa oli kuinka pitkä-aikainen valtiomies Lipponen vertasi Tapanilan työväenyhdistyksessä pitämässään puheessaan kokoomusta ja "McCainin Amerikkaa", jotka molemmat yrittävät irtautua "kapitalismin rötöksistä" ja esiintyä työmiehen ystävinä. "Kokoomuksen ylimielisen omahyväinen retostaminen "työväen presidentillä" ja nyt töihin ryhtymisellä haalareineen ei näytä kovin sivistyneeltä", sanoi Lipponen. Tunnen samoin kuin Lipponen. Ehkä olen vanhanaikainen. Porvarillinen mediahan nälvii sosialidemokraatteja vanhanaikaisiksi kun SDP haluaa panostaa kuntien peruspalveluihin ja siirtää sinne rahaa. SDP yrittää siis "hyysätä" vähäosaisia vaatimalla 150 milj. lisää kuntien palveluihin. Porvareiden mielestä on vanhanaikaista, että veronmaksajat saisivat maksamilleen veroille vastinetta. Todistamme nyt porvarihallituksen aikana, että markkinoiden kaikkivoipainen ohjaus ei toimikaan. Republikaanien USA:ssa sosialisoidaan pankkeja. Miksi kapitalismissa sosialisoidaan aina tappiot eikä koskaan voittoja? Onpa jalo systeemi! Parempi olisi vahvistaa talouden suunnitelmallisuutta. Ohjattuina markkinat voivat olla hyvä renki.

Olisin niin tyytyväinen, jos meitä suomalaisia hyysättäisiin aidosti edes piirun verran enemmän.
Vapaan kuluttajan, vapaan markkinatalouden atomin liikkumavara on nähty. Tahdon olla objekti holhouksen.

Ei kommentteja: