tiistai 7. lokakuuta 2008

HOMOSTAKO POMO?

Tässä viimeisin KOLUMNINI 8.10.2008 alkuperäinen versio Kirkko ja kaupunki-lehteen, joka on muuten hyvä lehti.
USKO POIS!

HOMOSTA POMO

Lapin Kansan uudeksi päätoimittajaksi valittu Johanna Korhonen sai potkut. Korhosen mukaan pikaisen erottamisen syynä on hänen naispuolisonsa. Oikeudessa puidaan työhönottoprosessin huokausten ja taukojen semiotiikkaa.

Rekrytointiyhtiön toimitusjohtaja Mia-Riitta Kivinen kertoi Talouselämässä, että ” homoseksuaalisuus on asia, jota ei saa kysyä eikä hakijakaan ota sitä esiin". Samassa jutussa kerrottiin myös Veckans Affärerin tutkimuksesta, jossa ruotsalaisten rekrytointifirmojen johtajat vakuuttivat "tuollaisten asioiden" tulevan julki syvähaastattelussa, persoonallisuustestissä tai perhesuhdetietojen perusteella. Korhosen rekisteröity parisuhde oli meillä päin julkinen salaisuus, josta ei udeltu suoraan työhaastattelussa.

Lain mukaan ei kirkossa eikä kaupungissakaan saisi syrjiä ihmisiä seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Mutta sitä on vaikea todentaa muutoin kuin pistämällä Korhosen tavoin itsensä ja läheisensäkin likoon. Ovatko nurkkaan sysätyt Kullervot kolistelemassa nyt ulos kaapeistaan?

Sitra järjesti taannoin seminaarin, jossa luovuus ja erilaisuus kuten homoseksuaalisuus nähtiin arvokkaana asiana tavoiteltaessa innovaatioita ja globaalia kilpailukykyä. Homoystävällisten kaupunkien on sanottu vetävän hyvin puoleensa innovatiivisia yrityksiä, tekniikan ja talouden tienraivaajia. Näkisimme niin mielellämme tuollaisia sosiaalisesti eläviä, hauskoja ja suvaitsevia paikkoja näilläkin lakeuksilla. Helsinki on matkalla sinne päin ja tarvitsee vereviä kulttuurin tekijöitä, jotka tuovat leipää ja tilaa hengittää maahanmuuttajillekin. Muualla kehittyvien maakuntien suomessa tupa-iltojen tunkkainen tukistusote ja ”samanmielisten” salailu sitoo yhä energiaa ja lannistaa luovuutta. Hiljainen enemmistö on ollut pitkään vaiti kirkossakin kun fundamentalistit ovat käyttäneet kovaa kieltä ja pelkoa aseenaan naisia ja vähemmistöjä kohtaan.

Suurista amerikkalaisista yrityksistä mm. Wal-Mart ja IBM ovat näkyvästi esillä henkilökuntansa homoverkostoissa. Nokiakin mainosti nettisivuillaan sen leivissä olevan 120 ja rapiat eri kansalaisuutta. Homoista pidetään sordiinoa. Huomenna Suomessakin pörssiyritys, joka kertoo johtajansa olevan kykenevä rakastamaan toista ihmistä -miestä tai naista tai molempia saa myönteistä huomioita ja kurssinsa toppiin. Ylihuomenna kirkkokin ellei se uinu ruususen uneen kuten Neuvostoliitto.

Ei kommentteja: