torstai 16. lokakuuta 2008

YLERADIO 1 Kaupungistako konserni?

KAUPUNGISTAKO KONSERNI?

Leikitäänkö Tampereella markkinataloutta?

(YLE Radio 1 ti 5.8.2008 klo 9.06-10.00)

KUUNTELE: http://areena.yle.fi/toista?id=1408290

Kilpailuttaminen, tilaaja-tuottaja -mallit, palvelusetelit ja sopimusohjaus lisääntyvät kunnissa vuonna 2005 alkaneen kunta- ja palvelurakennehankkeen, Paras-uudistuksen vanavedessä. Tampereen kaupunki otti Tiltun (tilaaja-tuottaja- mallin) käyttöön 2007 alusta. Kaupungin toimintamallin muutos haastaa perinteisen poliittisen luottamusmiehen osan näin kunnallisvaalienkin alla.
Sosiaalityön professori ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen(skp) on ollut alusta tilaaja-tuottaja-mallia vastaan. Heinosen mukaan se on markkinataloudella leikkimistä ja kaventaa demokratiaa höyläämällä valtuuston valtaa. Sopiiko Tiltu hyvinvointipalveluihin laisinkaan?
Tamperelaisen mallin isä, strategiapäällikkö, Kari Hakarin mukaan hyvinvointineuvolat ja kotiutustiimi ovat uuden mallin hedelmiä. Tilaajalautakunnissa on valta valtuutetuilla.
Tilaajalautakunnilla tulisi osata kyky pitää yllä markkinoita. Luottamushenkilöiden tulisi osata asiansa ja tuntea markkinat kuin omat osakesalkkunsa. Vaihtoehtoista tuotantoa tulisi olla oikeasti olemassa kun kilpailuttamisen tielle lähdetään. Näennäismarkkinoista väitellyt Liisa Kähkönen suosittelee kunnille tarkkaa harkintaa ja hiomista, jos kilpailuttamiseen lähdetään
Kunnallisvaalien alla Markku Heikkisen seurassa Tiltun isä, strategiapäällikkö Kari Hakari, Tampereen kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen ja näennäismarkkinoista väitellyt Liisa Kähkönen keskustelevat onko kunnan palveluiden kilpailuttaminen pelkkää sanahelinää? Tuoko Tiltu kustannussäästöjä tai parempia palveluja.

Ei kommentteja: